Det har gått om ett tag sen jag skrev senast och till stora delar har jag spenderat min tid i en skrivpuppa. Idag når mig en nyhet som gör att jag bara måste skriva några rader, i synnerhet efter en animerad diskussion på facebook.
Enligt Dagens Nyheter ska vi snart kunna ta vårt blodtryck, blodprover och göra andra, så kallade enkla, undersökningar på oss själva på helt andra platser än på hälso- och vårdcentraler eller på sjukhuset och utan att vara beroende av distriktsvården. I servicebutiker till exempel, säger Git Eliasson medicinsk ingenjör vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. På det sättet skulle vi slippa att ta kanske en hel dag i anspråk vid sjukdom för att få en undersökning. Oftast, om jag är sjuk, tar det hela dagen. Det tar också hela dagen att få sjukvårdskontakt. Det går på ett ut - är jag så sjuk att jag behöver sjukvården torde jag vara sjuk hela dagen. Om inte annat är det nog bra att jag är hemma från arbetet en dag så att jag inte överanstränger mig och gör skada värre, eller smittar ner hela min arbetsplats. Anledningen till att det tar oerhört lång tid och att man behöver ta hjälp av anhöriga för att nå vården är mer en självklar effekt av neddragningar inom vårdmaskinen, prioriteringar av våra folkvalda, och inte för att vi har en sjukvård som faktiskt räcker till för våra behov.
I sig ser jag inga som helst problem med denna typ av självundersökningar och att de kan utgöra ett komplement till en i övrigt väl fungerande vård. Idag är det många som testar blodtryck, blodvärden och en mängd andra saker i sitt eget hem. De flesta av oss har någon nära anhörig eller vän som har diabetes och som utför de flesta dagliga, rutinartade undersökningarna på sig själv och som sedan vidareförmedlar denna information till vårdpersonal vid de kontroller som sker med jämna mellanrum. Men det var det där med komplement och det där med en i övrigt väl fungerande vård.
Dessa nya idéer om hur vi medborgare själva ska ta över alltmer ansvar för det som tidigare varit sjukvårdens ansvar, är ett led i att möta den alltmer ekonomiskt ansträngda situation som vårt sjukvårdssystem står inför. Det är visserligen inte dumt att nya idéer kläcks och innovation sker, men att få det att verka som att dessa idéer är till för att ge en utökad och bättre vård och omsorg om medborgarna i hela landet är ett hån, eller att det skulle vara stressade stadsbor eller glesbygdsbor med tillgång till servicebutiker som är målgruppen är ju rent struntprat. Det är signifikant att Slussfors i Västerbotten valts ut som testort för denna typ av verksamhet, eftersom sjukvården och närvården i princip helt har avvecklats i dessa områden på grund av neddragningar och besparingar. Och där kan det ta en hel dag att faktiskt ta sig till en välsorterad livsmedelsbutik, för att inte tala om ett sjukhus med bred specialistkompetens. Visst finns det en liten livsmedelsbutik där, och den verkar fräsch och välkomnande, men ska du ha något mer avancerat till lördagsmiddagen får du med all sannolikhet beställa i förväg eller köra några mil för att få tag på råvarorna. Här finns en länk till hur butiken ser ut, längst bak i bild har vi frukt och grönt. Jag är faktiskt oerhört imponerad att man har ett sånt utbud och sådana öppettider! Men med tanke på hur fort som inlandets olika små butiker läggs ner så undrar jag hur länge möjligheten att ta sina blodprover i Slussfors kommer att finnas. Och, inte för att det är så tydligt på bilden, men var ska de få plats med ett bås med brits och övrig utrustning? Visserligen kan ju detta vara ett sätt att få in lite pengar för butiken - för nog måste väl sjukvården hyra utrymmet i lokalerna?
I inlandet är du beroende av dina anhöriga, granner och vänner för långt fler aspekter av ditt liv än vad en stressad storstadsbo är. Det är ett faktum och så har det alltid varit, mer eller mindre. Detta beroende är inte av ondo alla gånger, men att ta bort hälso- och vårdcentraler, dra ner på distriktsvården och sedan ersätta det med ett bås i närbutiken där du själv ska ta dina blodprov kan knappast ses som en förbättrad vård. Tänk dig att du blir sjuk och ska gå och lägga dig på en brits på ICA och ta ett blodprov på dig själv och skicka in det via telemedicin. Känns det tryggt? Känns det omsorgsfullt? Känns det som att man prioriterar och gör det bättre för människor som väljer att befolka de annars väldigt sparsamt befolkade områdena i vårt långa land? Men, visst kommer det säkert att uppskattas till viss del. Glesbygden är inte en prioriterad del av Sveriges land, det behöver man inte vara särskilt intelligent för att inse. Ta en tur med bilen och känn på vägkvalitén så blir det rätt uppenbart att staten gärna glömmer bort att inlandet finns. Så, att det kommer någonting istället för ingenting är ju en klar förbättring. Givetvis har man inte tänkt att detta ska gälla svårt sjuka - de ska fortfarande få vänta i flera timmar på ambulans som inte kommer och till slut skjutsas in av sina anhöriga, grannar och vänner.
Det hade varit ärligare att säga: "Vi inser att något måste göras för de delar av landet som vården måste överge på grund av att regeringen prioriterar bort högkvalitativ vård för alla, så nu har vi en idé som kanske kan vara ett stöd för er som inte längre har tillgång till vård och omsorg."Vi som bor här i norr vet att människor dör i inlandet för att de inte får vård. Vi som bor här uppe vi vet att denna idé om att vi själva ska ta prover på oss själva inte handlar om att göra vården bättre för glesbygden. Vi vet att det ger en möjlighet att dra ner på distriktsvården och spara pengar. Målar vi fan på väggen? Nej, vi är realistiska. Vi har sett och ser det hända hela tiden.
Idén är dessutom något befängd såsom den presenteras. För det första undrar jag vad försäkringsbolagen säger om detta. Vi blir ju alltmer beroende av egna sjukförsäkringar och jag har lite svårt att se att försäkringsbolagen ska se ett allt större privat och eget ansvar vad gäller exempelvis provtagning som säkert förfarande. Jag skulle för det andra vilja höra diskussionen med Livsmedelsverket om förslaget att vi ska lämna in prover i livsmedelsbutikerna. Det är nog inte så man har tänkt det, men såsom artikeln är skriven får man det att låta så. Eller som min vän skrev på facebook:
"Gynekologiskt
cellprov? Gräv lite själv och lämna in geggan i charken. [...] En
mammografiapp - kläm rattarna mellan paddan och telefonen och sms:a iväg
bilden. Innovativt."
Jojo!